Menu

Studenten – ett steg mot vuxenlivet

Har du ett barn eller en nära släkting som ska ta studenten? Med studentskyltar kan ni på ett enkelt och festligt sätt uppmärksamma den speciella händelsen!

En viktig händelse i livet

Att ta studenten är en viktig händelse i livet, eftersom en lång skolgång är över och ett vuxenliv väntar. Att fira den här sortens stora händelser är något som gjorts i alla tider, även om det sett olika ut både vad gäller vilka händelser som firats och hur festligheterna sett ut. Även studentskyltar har förändrats över tid. De första sorternas studentskyltar snickrades ihop hemma, medan de idag nästan alltid köps som ett paket tillsammans med fotot som ska pryda studentskylten.

Hur var det tidigare?

Du som är intresserad av släktforskning tänker säkert på hur det sett ut för tidigare generationer. Det finns en hel del skillnader där, framför allt är det relativt nytt att de allra flesta tar studenten. Den studentexamen som fanns förut var det bara ett fåtal som kunde ta, helt enkelt för att det kostade mycket att ta del av högre studier. Ungdomarna behövde dessutom ta sig ut i vuxenlivet tidigare, så det var snarare konfirmationen som blev den händelse som markerade övergången till vuxenlivet.

Låt olika generationer och släktgrenar mötas

Förutom att du kan ha tidigare generationer i tankarna under studentfirandet och när du planerar, beställer studentskyltar och gör annat som kan behövas, kan du göra det till en fest där du bjuder in de släktingar du hittat via släktforskningen. Eftersom den här sortens händelser som markerar stora förändringar i livet är något som är gemensamt för de allra flesta kan det vara ett bra tillfälle att ses. Det kan vara spännande för ditt barn att märka hur släkten förgrenat sig åt olika håll och vart livet tagit de människor ni är släkt med men som befinner sig utanför den krets ni brukar umgås med. Det kan ge ett perspektiv som öppnar för nya tankar om vilka vägar det går att ta och vem det är möjligt att bli som vuxen.

Er släkthistoria som en present

En annan idé om hur du kan använda dig av släktforskningen i samband med studentfirandet är att du gör en fin sammanställning som en present. Det är kanske inget för studentskyltar, men det kan gå att göra som en bok eller en pärm med det du hittat. Förmodligen är det inte den present som kommer uppmärksammas mest under studentdagen, utan den kan hamna i skymundan bakom annat, men det kan vara en present som spelar roll på sikt. Att sluta gymnasiet, flytta hemifrån och påbörja en annan fas i livet kan vara förenat med många frågor som handlar om vem man är, var man kommer ifrån och vad man ska göra med sitt liv. Att få ta del av sina rötter och släktens historia kan då kännas både som en trygghet och som något inspirerande som skapar perspektiv på tillvaron och hur det kan bli. Dessutom blir det en personlig present även på andra sätt, eftersom du ger bort något av det du är väldigt intresserad av och tillbringat mycket tid på att få fram.