Menu

Släktforskning idag

Släktforskning är något som är förhållandevis vanligt idag, särskilt bland äldre. Men vad är det som orsakar att just äldre är intresserade av släktforskning, finns det någon förklaring?

Det här är släktforskning

Släktforskning handlar ordagrant om att forska om släkten. Närmare bestämt tar man reda på vilka personer som finns och fanns i ens släkt, vad de gjorde och vilken status de hade i samhället. Det kan ofta vara ganska intressant och man kan få reda på saker som man aldrig trodde hände i sin släkt. Många makabra berättelser kan komma fram när man släktforskar, både sorgliga och lustiga sådana.

Det kan både vara gratis och kosta att släktforska. Vill man ha det enkelt för sig och få allt serverat så kan man ansluta sig till diverse tjänster mot betalning, luta sig tillbaka och få reda på allt om släkten. Vägrar man betala ett enda korvöre så kan man räkna med att man får traska till kommunarkiv och konstant begära ut uppgifter. Släktforskningen har blivit kommersialiserad och det får man lov att acceptera.

Hur blir man en bra släktforskare?

Det är ingen tävling, se på släktforskningen som en portal till att lära känna din släkt och även dig själv bättre. För kan du din släkts historia så vet du vilka prövningar de gått igenom, hur de tacklade dem och hur du själv bör förbereda dig.

Om man ändå vill lägga prestige i begreppet “bra släktforskare” så måste man lägga ned tid på släktforskningen. Vill man briljera på släktträffar med sin kunskap så är det alltid bra att veta mer än din bordsgranne. Som med mycket annat finns inga genvägar utan du måste gå igenom “tråkiga” dokument och skrifter som kan vara svåra att tyda. Man kan exempelvis få reda på att någon i släkten försörjde sig på att sälja råvaran guld till allmänheten eller organisationer. Det kan vara roligt för den vetgirige att kika i gamla dokument, det är roligt att behärska konsten att läsa gammal skrivstil med ord som tycks främmande i dagens samhälle.

Varför är då släktforskningen så utbredd bland just seniorer?

Det beror främst på att de har mycket mer tid än studenter och medelålders människor. Bägge dessa grupper kan ha barn och hem att ta hand om. Ofta hinns det inte med så mycket mer än att lägga fokus på just dessa områden. En annan faktor är att seniorerna inser att de kanske inte har så mycket tid kvar att leva, vilket kan göra att de vill veta så mycket som möjligt om deras släkter.

Något som man även gör idag är att låta analysera sitt DNA mot betalning, vilket gör att man enklare kan se just hur man är släkt med någon. Så kallad falsk släktforskning är tyvärr ett vanligt problem, då gamla kyrkoböcker inte alltid är tillförlitliga. Det var vanligt att personer (speciellt de med samma namn) blandades ihop.