Menu

Gamla släktgårdar säger mycket om förfäderna

När man bedriver släktforskning är det lätt att man hittar information som leder en till gamla släktgårdar eller torp där förfäderna en gång levt. Har du turen i att kanske ha adlig släkt längre tillbaka i tiden så är det guld värt att ta en tur till någon av de gamla platserna för att se vad som finns kvar. Har du tur kan du hitta gamla släktklenoder som har bevarats. Kanske får du till och med lyxen att ärva något.

Om du vill besöka en gammal gård som tillhört din forna familj kan det vara bra att ringa dem som bor på gården och stämma av ett möte med dem. Säg att du är en släkting till folket som bodde där innan och att du gärna vill ta reda på mer eftersom du har släktforskat eller vill släktforska om dem. Be gärna om att de tar fram saker som kan vara av värde för släktforskningen så du får en större förståelse för hur de levde och varför vissa saker skedde.

Att ärva en släktgård

Kanske du har haft turen att faktiskt komma förbi en gammal gård där du vet att din tidigare släkt levt eller härjat för längesedan. Om du inte vet något alls om personerna som bodde där innan kan det vara kul att få en rundtur på gården, ungefär som i programmet “Det sitter i väggarna”. Det finns otroligt mycket som säger mer än vad man kan ana i gamla gårdar och om människorna som verkat där. Bara familjetapeter är en sak att kika vidare på. Vilka tapeter använde man förr och hur såg mönstret ut?

Har du dessutom ärvt släktgården och vill renovera upp den kan det vara kul att förnya stället lite men samtidigt hitta Familjetapeter som går i ungefär samma andra som de gamla. När man ärver gamla hus är det naturligtvis viktigt att modernisera dem, men man vill också gärna bevara det gamla för att få den äldre känslan av släkten. Gör gärna lite research om de som bodde där innan för att hitta samma röda tråd, men med en modern touch. Du kan till exempel bevara en gammal vägg när allt annat byts ut eller ta tillvara på en gammal kakelugn precis som den var innan.

Se till skicket på huset innan renovering

Börja aldrig tapetsera om innan du har kollat fukthalt och mätt radon och så vidare i din gamla släktgård. Om du börjar att måla eller tapetsera om och sätta upp nya, fina familjetapeter så är det risk för att de snart ramlar ner av underliggande fukt. Ta gärna dit en besiktningsman som får avgöra hur husets skick är och anlita en firma som är specialister på att renovera gamla hus. Vissa hus och byggnader är kulturmärkta och då måste du även ta stor hänsyn till detta.