Menu

Ta med dig släktforskningen i flytten

Som släktforskare samlar du på dig stora arkiv där du kan ha fotografier, hårddiskar, dokument med släktträd och mycket mer. Det kan vara svårt att hålla ordning utan ett genomtänkt system, samtidigt som alla fysiska objekt behöver föras över när du ska flytta till en ny bostad. Du kan behöva sortera allt i noggrant markerade arkivkartonger, och anlita en pålitlig flyttfirma för att inga viktiga dokument ska försvinna i flytten.

Om du bor i Enköping med omnejd kan du anlita en pålitlig flyttfirma i Enköping som assisterar i flytten. Hos Qleano får du en kostnadsfri offert och kan snabbt fylla i din förfrågan på hemsidan. Priset är beroende av olika faktorer som hur långt du behöver flytta och vilket lösöre du behöver ta med dig, som möbler och släktforskningsarkiv. Du kanske också har särskilt ömtåliga föremål, som släktklenoder du ärvt från tidigare familjemedlemmar.

Släktforskning populärt i Sverige

I Sverige har det länge varit populärt med släktforskning, då många vill veta vilka relationer och släktskap de har sedan långt tillbaka i tiden. Kanske du är släkt med en kung, eller en känd diktare? I svenskan har vi särskilda ord för släktskap som går ända ner till sjätte generationen, där vi har syskon, kusin, brylling, syssling och pyssling. Vi använder också benämningar som två- och tremänning ända upp till sexmänning. Våra släktord är också mer specifika än vad som går att se i många andra språk, till exempel säger vi farmor, mormor, farfar och morfar i stället för “grandmother” eller “grandfather” som man gör i engelska språket.

Börja släktforska

Du kan enkelt börja släktforska själv genom att använda dig av olika verktyg som finns på internet. Här finns många forum där du kan skapa kontakter med likasinnade, och snabbt få feedback kring din släktforskning. Om du har äldre släktingar som fortfarande lever kan de också vara en rik källa till information som du annars inte kan hitta i några arkiv. Här kan du ta del av personliga anekdoter om dina förfäder eller andra personer i släkten, vilket gör människor från historien mer levande. Många äldre tycker också om att minnas och prata om svunna tider.

Alla äldre kyrkoböcker är idag inskannade och finns åtkomliga på nätet. Bara genom att göra några klick på datorn kan du snabbt ta reda på mer om din släkt, deras namn och födelseort. Ta först reda på information om dina mor- och farföräldrar och använd deras födelsedatum och namn som utgångspunkt. Kyrkböcker användes ända fram till 1900-talets mitt, därifrån kan du gå bakåt i tiden. Ibland går det att hitta information ända tillbaka till 1400-talet. Leta i husförhörslängderna som var dåtidens folkbokföring. Här kan du hitta alla medlemmar i hushållet, med deras namn och födelseår.