Menu

Guide: så kommer du igång med släktforskning

Fler blir intresserade av att släktforska och vill veta mer om sina förfäder, hur de levde och vad som hände i deras liv. Man vill skapa ett band till det förflutna och känna sig som en del i ett större sammanhang. Det är ju tack vare alla dessa människor förr i tiden som du lever idag. Människor som du är släkt med även om du aldrig träffat dem. Här nedan ska vi ge dig lite tips på hur du kommer igång med släktforskning så du kan leta reda på dina anor på egen hand.

Släktforska på nätet

Idag är det enklare att forska då alla gamla kyrkböcker är inskannade och upplagda på nätet. Så med ett litet klick på din dator kan du komma långt och få reda på mycket. Hur börjar man då? Ett bra sätt att komma igång är att ta reda på namn och födelsedatum på dina mor- och farföräldrar och sedan utgå därifrån. Kyrkböckerna finns fram till mitten på 1900-talet och sedan kan du leta dig bakåt, i vissa fall ända bak till 1400-talet. Det du ska leta i är husförhörslängderna, dvs. den tidens folkbokföring. Där står alla hushållets medlemmar med namn och födelseår och om de är inflyttade från en annan församling till exempel. Även födelse- och dödböckerna innehåller bra information. Sedan följer du dem år för år i dessa böcker.

Man hade fler barn förr

Förr i tiden var det inte ovanligt att man hade 10-12 barn. Dels fanns det inte preventivmedel och dels var dödligheten hög då det inte fanns botemedel mot de sjukdomar som vi idag kan bota. Man levde med döden mer närvarande förr och det hände, särskilt under epidemier, att 9 barn av 10 i en familj dog inom loppet av några år. Idag har vi tack och lov botemedel och mediciner mot många sjukdomar och dödligheten har minskat rejält. Ska du skaffa barn idag vill du förmodligen ha en trygg vagn att köra omkring med. Varför inte en smidig Bugaboo Buffalo? Sådana fina vagnar hade de inte förr, då bar de ofta omkring på bebisarna, kanske med en hemmagjord bärsjal?