Menu

Hitta dina rötter

Det är inte ovanligt att människor spenderar större delen av sina liv i ovisshet och först när en avlägsen släkting dör kommer det vid arvskifte fram uppgifter om släktingar i andra länder. För en del kommer det som en total överraskning, medan andra har haft en aning om att avlägsna familjemedlemmar en gång i tiden gjort en omvälvande resa som lever kvar inom familjen som något av en legend. Åter andra känner till sina rötter, men har inte haft något behov av att söka svaren på sitt ursprung. Ofta kommer dock den dagen till sist när man vill få svar på alla gåtor, reda ut berättelser och verifiera nedärvda minnen.

Detektivarbete

Många fascineras av berättelser ur verkligheten om människor som på olika sätt har fått reda på att de har släktingar i till exempel USA och ger sig ut på en resa för att ta reda på mer. Man kan komma ganska långt idag med egna efterforskningar genom att till exempel använda sig av Riksarkivet och deras omfattade material. I deras arkiv finns bland annat uppgifter om alla som har fötts, dött, flyttat, utvandrat, deltagit i olika sorters husförhör eller gift sig. Det går dessutom att nå en hel del av detta material via arkivets Digitala Forskarsal på internet.

Släktforskning liknar i mångt och mycket ett detaljerat detektivarbete där det gäller att vara både organiserad och motiverad. Det är lätt att hamna i en återvändsgränd men det finns knep att ta till för att komma vidare. Ofta behöver man bara ta en paus med en god kopp kaffe och låta ledtrådarna sjunka in. För en hel del släktforskare blir forskandet dessutom en givande hobby som man gärna underhåller och sponsrar på olika sätt. Hos medtryck.com kan man till exempel beställa egna kaffemuggar med tryck och använda släktnamnet. Man kan ladda upp gamla bilder på släktens anfader eller på ett gammalt familjehem och årets julklapp är klar.

Cirkeln sluts

Förutom att vända sig till olika arkiv kan man också ta del av ortens lokala släktforskningssamfund som mer än gärna delar med sig av tips, råd och kunskaper. Ibland är förhållandet det omvända och människor utomlands kommer till Sverige i jakt på sina rötter. Många känner säkert till det populära programmet Allt för Sverige som sänds i SVT. Produktionen ha pågått under några säsonger, vilket visar hur många svenskar som har släktingar i USA och tvärtom. Oavsett vilken sida av Atlanten som man inleder sin släktforskarresa på blir livet aldrig detsamma. Svenskamerikanerna visar på ett rörande sätt lättnaden, glädjen och tårarna när cirkeln äntligen sluts efter generationer av ovisshet. Att återknyta kontakter, blicka ut över byggnader och vyer som var det sista dessa avlägsna släktingar såg innan de för alltid lämnade landet där de en gång föddes och växte upp, ger en känsla av att äntligen ha kommit hem.