Menu

Släktforskning – nya vänskaper från gamla tider

Släktforskning har blivit en folkrörelse. Nu finns det både tidningar och hemsidor om hur du kan släktforska och även arkiv som är tillgängliga för allmänheten. Det har också blivit inne att testa sitt DNA för att se varifrån man kommer och kanske upptäcka nya släktingar. Att släktforska innebär att sitta och analysera information, vara en detektiv och leta nya infallsvinklar för att kunna ta sig vidare. Det är att se varifrån man kommer, vilka liv ens släktingar har levt och för att förstå varför släkten kommer från en särskild by eller stad. Men för många stannar inte släktforskningen där: de söker upp släktingar både i Sverige och utomlands. Vad ska man tänka på om man vill ta kontakt med sin gamla släkt eller besöka en släktgård?

Internet

Tack vare internet är det både lätt att släktforska och ta kontakt med människor. Samtidigt, eftersom det är så enkelt på internet är det viktigt att verkligen kolla upp sina källor så att de stämmer och även förstå att vissa personer kan bli lite frågande när främlingar vill ha kontakt med dem.

Om du hittar en släkting på FB eller något annat socialt forum, bör du tänka igenom innan du glatt slänger iväg en vänförfrågan. Det är som med högskoleprovet: om du planerar och tar hjälp av högskoleguiden, så kommer det gå mycket bättre. Det finns många som av princip inte tackar ja till okända personers förfrågningar eller som av olika anledningar känner sig osäker på främlingar. Det är också viktigt att du är trevlig och seriös när du kontaktar dem. Tänk igenom vad du ska skriva och lägg gärna till på vilket sätt ni är släkt – så kan de själva kolla upp det. Skriv inte heller ett för lång meddelande, så att de bara hastar igenom det och kanske rent av missar vem du är eller helt enkelt tror att det är reklam.

Besöka

Det är inte alla som är med på sociala medier eller så kan du helt enkelt inte hitta dem, om de har ett mycket vanligt namn. Du kan också testa Eniro och söka via telefonnummer. Allra bäst är om du kan få kontakt med dem genom en bekant eller en bekants bekant. Om dina släktingar bodde i en by utanför Övik fram till 50-talet och du har kort på din mormor utanför gården, så vill du självklart besöka gården. Det klokaste är att hitta en bekant i Övik, eller höra med andra bekanta om de känner folk i Övik, och se om det finns någon som vet vilken gård eller by som du talar om; eller kanske rent av känner dem som bor där nu.

Det kan också fungera att helt enkelt svänga förbi gården en solig sommardag och lite försynt förklara sitt ärende – om du ändå är på genomresa eller i närheten. De flesta blir bara glada att få prata om sin gård. Ibland uppstår också vänskap.