Menu

Så släktforskar du enklare

 

Om du är en av dem som har ett nyfunnet intresse för släktforskning är du inte ensam. Det har svept som en våg över Sverige och har fått svenskar att ta fram arkiv och fotoalbum för att få ihop bilden. Att släktforska är nämligen som att lägga ett pussel med enormt många pusselbitar. Varje släkting har haft ett eget liv som kan vara värt att kolla upp för att få ytterligare en pusselbit till bilden. På så sätt kan släktforskning vara ett tidskrävande jobb – men det kan också vara mycket belönande. Här är några tips på hur du underlättar din släktforskning och gör aktiviteten både roligare och enklare.

 

Såvida du inte är i hög pensionsålder är chansen stor att du har några äldre släktingar kvar i livet. Om inte dina föräldrar lever har du kanske någon farbror eller morbror som du kan ta Deeds and Paperworkkontakt med. Det är nämligen ett smart sätt att få veta sådant som arkiven inte kan berätta. Ofta har de många personliga anekdoter på lager som gör att människorna i din släkt får en mer levande karaktär. Dessutom tycker många äldre människor att det är roligt att få frågor om svunna tider. Dina släktingar kan ofta vara den bästa vägen in till din släktforskning.

Det kan dock vara svårt att få information om släktingar långt tillbaka i tiden genom att fråga närstående. När du behöver leta dig flera generationer tillbaka kan det därför vara klokt att använda sig av verktygen på internet. Eftersom internet är ett världsomspännande fenomen kan det hjälpa dig på vägen – även om dina förfäder kommer från någon helt annan plats än där du bor nu. Du slipper också lägga mycket pengar på resor för att hitta rätt arkiv. Istället har du goda möjligheter att få rätt information endast genom att göra några snabba sökningar på nätet.

På nätet finns många forum där du kan ta kontakt med likasinnade och få feedback på din släktforskning. Internet har också många andra användningsområden. Nätet är verkligen en sann källa till information allt från att göra som ovan, släktforska till att kolla upp information om sjukdomar som vattkoppor eller malaria till att shoppa kläder och annat smått och gott.