Menu

Avgiftsfri släktforskning på förslag

Släktforskning är en hobby som lockar fler och fler. Att söka efter sina rötter fyller en stor funktion för många människor och det är kul att kunna fylla i luckor och få veta mer om sin släkt. Det finns många sätt att söka efter sina anfäder men det enklaste är att söka i kyrkböcker på nätet. Dock har företagen som skannat in kyrkböckerna och lagt ut dem på nätet hittills tagit ganska mycket betalt.

Det ska inte vara en klassfråga

Det ska inte kosta att söka efter sina anfäder. Det här säger regeringen som nu ger Riksarkivet i uppdrag att utreda förutsättningarna för avgiftsfri släktforskning. Det är en stor seger för alla släktforskare om detta går igenom. Vissa abonnemang kostar flera hundra kronor i månaden och tyvärr är det många som inte har råd med detta då många redan har en ansträngd ekonomi. Det ska inte vara en klassfråga vem som kan släktforska utan det ska vara tillgängligt för alla. Om detta går igenom kan vi kanske redan 2018 se en effekt av detta.

Datorer avger värme

Att göra släktforskningen avgiftsfri kommer att göra stor skillnad, dels för de som redan forskar men också för nya forskare. Man kanske drar sig för att börja just på grund av de höga kostnaderna. När man släktforskar hemma vid datorn kan det bli ganska varmt, då datorer värmer upp rummet. Sitter du då med din laptop vid köksbordet och ska släktforska kan det vara bra att investera i en Bacho Minimaster som även suger upp matlagningsångorna när du ska laga middag. Två flugor i en smäll kan man säga.